04-04-2012 20:41
Jaap Meppelink verslaat broer Bennie bij biljartclub ’t Kun Beter
Door Peter van Slochteren
Jaap Meppelink kwam aan de biljarttafel om het op te nemen tegen zijn broer Bennie. Jaap Meppelink begon met een serie van vier. Dit kon Bennie Meppelink ook en maakte er zelfs twee van vier en kwam hiermee met negen op voorsprong. Jaap Meppelink kreeg drie beurten voor het nakijken, maar wist toen een serie van drie te maken, terwijl Bennie Meppelink al op tien stond. Jaap Meppelink kreeg er nog een zware dobber aan, gezien Bennie er aan 22 voldoende heeft voor een overwinning, terwijl Jaap Meppelink uit moet komen op 32.
Geheel onverwacht schoot de keu van Jaap uit en verscheen er een prachtige serie van zeven, waarmee hij de voorsprong van Bennie met vier verschil wist weg te werken. Blijkbaar was Bennie Meppelink hiervan geschrokken, want het tempo ging naar beneden in plaats van vooruit.
Jaap Meppelink ging steeds beter biljarten en kreeg vervolgens een serie van vijf op papier te staan, wat inhield dat hij met zes verschil steeds verder uitliep. Met twee series van twee kwam Bennie Meppelink op vijftien in tien beurten. Niet slecht! maar het ging vrijwel voor de wind bij broer Jaap, die nog eens een serie van vijf wist te scoren en daarmee ineens in slechts elf beurten nog maar zes hoefde te maken. Bennie Meppelink was het spoor helemaal bijster, want tot scoren kwam hij nog nauwelijks, terwijl Jaap Meppelink helemaal in zijn sas was en nog eens een carambole scoorde. In de dertiende beurt wist Bennie Meppelink nog een te maken en kwam daarmee terecht op zestien, wat tevens zijn totaal werd in deze zeer voorspoedige wedstrijd voor Jaap Meppelink, die genoemde beurt zijn aantal van vijf in een keer wist te behalen en daarmee zijn broer Bennie Meppelink versloeg met 32.
Jan Benning was in super vorm tegen Henk Denekamp, die weinig raad wist met de biljartballen tot aan de elfde beurt. Hierna kreeg Denekamp de smaak te pakken met twee series van vijf, waarmee hij de achterstand wist terug te brengen naar twee, maar zijn opponent was zo goed op dreef, dat 31 voor Denekamp kansloos werd. Dat bleek ook, want Benning scoorde een serie van vier en kwam daarmee op twintig en moest er nog een voor een overwinning, terwijl Denekamp nog een lange weg te gaan had naar een overwinning. In slechts vijftien beurten kwam de winst op naam te staan van Jan Benning met 21 tegen veertien voor Henk Denekamp.
Hij, die zo goed begon: Roelof Dolfing tegen Klaas van Dalsem met elk dertien in acht beurten, waaronder Dolfing een prachtige serie van zes maakte, verliep het hierna toch anders voor Dolfing, die overigens in dertien beurten weer op gelijke hoogte stond met elk zestien en wat er voor Dolfing goed uitzag met nog eentje te gaan, maar Klaas van Dalsem knokte zo hard hij kon om op tijd de 27 te halen en wonderbaarlijk lukte het hem in de zestiende beurt met een serie van vijf en daarvoor scoorde Van Dalsem een beste serie van zes, zodat Klaas van Dalsem zeer onverwacht winnaar werd. Roelof Dolfing kreeg het niet voor elkaar om in drie beurten de zeventiende tevoorschijn te krijgen, terwijl hij en zijn keu zo goed begonnen aan deze (korte) wedstrijd.
Geert Roffel had tot aan de tiende beurt de wedstrijd in handen met acht tegen twee voor Berend Hilberts, maar gaf hierna zijn opponent heel veel ruimte van maar liefst negen beurten. Hilberts maakte slechts gebruik van een carambole, toen vond Roffel het goed en zette er de vaart in en kwam in 25 beurten uit bij zijn zestien. Hilberts zat het niet erg mee, want meer dan vijf kwamen er dit keer niet uit de keu.
Anne Heins biljartte bijna alleen, want Kees Eijkelenboom kreeg het niet voor elkaar om een serie te maken, dus stond hij van korte duur telkens aan de biljarttafel, terwijl Heins vele caramboles liet passeren en in een vlot tempo de finish wist te bereiken, daarvoor waren slechts zestien beurten nodig om de twintig te laten zien. Eijkelenboom moest genoegen nemen met vier van de vijftien.
Kees Eijkelenboom kreeg een tweede kans tegen Gerrit Strijker, maar het zag er al weinig beter uit, want Strijker was goed op dreef met twee maal een serie van zeven en regelmatig wist hij een kleine serie te maken, waardoor Eijkelenboom wederom weinig tijd kreeg om zijn vijftien te maken. In zeventien beurten werd de wedstrijd al beslist door Gerrit Strijker met een slot serie van drie (31). Eijkelenboom eindigde dit keer op zes.
Henk Heringa wilde het van geen kanten lukken tegen Jan Heins, die al vrij vroeg in de wedstrijd met een serie van negen met elf tegen vier fors op voorsprong kwam. Dit verschil kon Heringa niet meer weg werken, waardoor Jan Heins in 29 beurten de zege binnen haalde met dertig. Gedurende de hele wedstrijd kreeg Heringa weinig series, waardoor hij niet verder kwam dan zestien van de 31, terwijl Heins genoeg de ruimte bood, maar Heringa het niet lukte op deze kans aan te pakken.
Henk Heringa kreeg een tweede kans tegen Aaldert Bisschop, die super goed startte met vijf tegen vijf en zelfs elf tegen elf in dertien beurten.
Bisschop deed zijn uiterste best en was goed in vorm, want hij was nog slechts twee verwijderd van een overwinning ,terwijl Heringa nog een eind had te gaan. Heringa kreeg wederom een zware dobber, en zeker toen Bisschop zijn veertiende scoorde in de achttiende beurt en nog een had te gaan. Het werd niet meer haalbaar voor Heringa, die er nog twaalf uit de keu moest zien te krijgen, toch liet Bisschop vijf beurten varen en daarin kwam Heringa op 28, maar Bisschop vond het goed en scoorde de winnende in de 24e beurt. Heringa kreeg nog een laatste kans, maar die ging verloren (28).
Roelof Huisjes en Albert Pol gingen vrij gelijk op, maar aan het eind van de wedstrijd in 28 beurten, was Pol net iets sterker en won met vijftien tegen dertien van de zeventien.
Albert Pol neemt de leiding bij biljartclub 't kun Beter met 297 punten uit 28 wedstrijden, gevolgd door Geert Roffel met 289 punten. Henk Heringa sluit daarbij aan met 286 punten.
—————